Önfejlesztő tippek – problémamegoldás

Kíséreld meg legyőzni a nehézségeket. Könyvek

problémamegoldás - önsegítő tippek
Az önfejlesztő gyakorlatok nehézségei. Tippek

Posztmodern korunkban a civilizációs komfort örömeit élvező és a fogyasztói társadalom átkaitól szenvedő ember kiszolgáltatott. Frusztráltsága közepette mielőtt pszichológushoz fordulna, önsegítő módszereket keres. Eközben azt gondolja, hogy az önfejlesztő változtatások elvégzése a legnehezebb feladatok közé tartozik. A személyiségfejlődés eljárásairól szóló ismeretek megszerzése sokkal könnyebbé teszi a folyamatot. Az autogén tréning szakértői szerint okos önsegítő tippekkel könnyebben legyőzhetők a nehézségek. A megoldhatatlannak látszó probléma megoldására megvan az algoritmus, csak az útvonalt kell megtalálni a labirintusban.

Az önfejlesztés útvesztői. Problémamegoldás

A személyiségfejlesztés hosszú folyamat. Indulásként Próbálj meg egy célt kitűzni. Jó példa lehet például az, hogy elkezdesz pénzt megtakarítani. Ez azért fontos, mert így megtanulhatod fejleszteni az impulzuskontrollt. Kezdd azzal, hogy akkor spórolsz, amikor olyan dolgokra is költhetnél, amelyekre nincs szükséged. Például minden alkalommal, amikor vennél valami nassolni valót az automatából, tedd a napi a visszatartott napi kiadásaidat egy külön bankszámlára. A jó költési szokások kialakításával nagyszerű megtakarítási szokásokat fejleszthetsz. Örömöd lesz abban, ahogy szaporodik pénzecskéd. Ez biztosan nem hizlal!

Ne csak beszélj, hallgass is magadra! Vezess naplót, és részletezd a gondolataidat. Lehet, hogy a régi szokások leküzdése feldühít vagy megijeszt. Lépj túl ezen. Hisz van egy célod: kerek összeg a bankszámlán hónap végére.

A megszerzett tudás miatti öröm és hála

A személyiségfejlődés azt is jelenti, hogy hálásnak kell lenned azért, amid van – és amit megszerzel. Legyél hálás azért, hogy egy tanulási folyamatban sikereket érsz el – saját erődből.  A már megszerzett öntámogatás mint életviteli rendszer számos színteret kínál ahhoz, hogy tovább dolgozz önbizalmadon. Az egyik lehetséges terep a könyvek és az online tanulás világa.

A siker esélyeinek növelése érdekében tanulj mások hibáiból. Számos blog és online letölthető könyv, illetve ingyenes szeminárium létezik, amiket olvashatsz, és amelyeken részt vehetsz. Ezek segítenek saját céljaid meghatározásában. Hasznos tanácsok irányt adhatnak és segíthetnek elkerülni a hibákat; ha azonban mégis hibázol – márpedig fogsz! – tanulj belőle, és lépjen tovább.

Extra mérföld megtétele: picit több, mint tervezted

Gyakorold az extra mérföld megtételét a napi-heti rutinodban. Minden héten válassz ki egy konkrét projektet, amelyet be kell fejezned. Majd tegyél meg mindent, hogy legalább egy kicsivel jobb eredményt érj el, mint amire egyébként törekedtél. Ez segíteni fog abban, hogy alapos és igényes emberré válj, akinek azzal szerez hírneve, hogy nemcsak mindent megtesz, hanem még többet is. Így jutsz plusz mérföldenként a csillagokba.

Ajánlott olvasmány: Dr. Kállay O. Béla pszichiáter Avisura SEO c. könyve. (Keresés, letöltés a Google segítségével.

Objektív valóság – szubjektív érzékelés

Az önsegítő könyvek hasznosak abban, hogy tanácsokat adnak, de néha hiányoznak, amikor tényleges életmódváltó helyzetekről van szó. Fontos, hogy a szakirodalomban adott tanácsok alapján cselekedjünk, de a könyvben szereplő szavak csak szavak, amíg nem ültetjük át őket egy valós élethelyzetbe. A szituációk kezelésének legjobb tanítója a valós élettapasztalat. Aktuális frázis ehhez: az objektív valóságot nem lehet szubjektív érzékeléssel helyettesíteni. A tudás egyfajta valóság érzékelés. Hogy ne legyen a tudás hamis, abban segít az életviteli és pszichológiai tanácsadás.

Ha megszólal valaki a fejedben… Koncentrálj a pozitívumra

Ha hangot hallasz a fejében, jó eséllyel nem őrültél meg, ez nem szkizofrénia, csak a tudatalattid beszél hozzád. Ezeket a szavakat, amelyeket hallasz, belső megerősítéseknek vagy a belső hangnak nevezzük. Ezek közül néhány lehet pozitív, és néhány lehet negatív. A cél az, hogy a pozitívokra koncentrálj, és igyekezzen kiküszöbölni a negatívakat.

Bár a remélt növekedéssel ellentétesnek tűnhet, meg kell barátkoznia azzal a ténnyel, hogy kicsi vagy. A dolgok nagy, egyetemes rendszerében elég apró a jelentőséged, és nagyon keveset tudsz. Ha ezt a tényt elfogadod, könnyebb lesz megnyitni az elmédet a tanulás, a könyvolvasás és mások meggyőződésének meghallgatása (és elfogadása) előtt.

Ha pozitívabb hozzáállást szeretnél, akkor alkoss pozitív megerősítéseket és visszacsatolásokat.  A megerősítések lényegében pozitív gondolatok. Ha pozitív hozzáállással élsz, az segít abban, hogy magadat pozitív cselekvésre késztesd. Ez jobbá változtathatja a viselkedésedet, a hozzáállásodat, szokásaidat és a reakcióidat.

Önképzés, személyiségfejlesztés, önismeret

Képezd magad. A könyvolvasás remek módja annak, hogy az elmédet edzésben tartsad, miközben önfejlesztő céljaidért dolgozol. Találhatsz klasszikus könyveket az önsegítés témakörében, de akár az országod történelméről vagy a kedvenc hobbidról szóló könyvek olvasása is csodákra képes. Nemcsak ismeretekre teszel szert, de az elméd is éles marad. Online könyvek ma már ingyenesen is letölthetők az internetről. Olvass naponta legalább egy órát.

Humor, irónia. Nevess és nevettess másokat!

Légy vidám és szellemes. Nevess mindennap. Gyermekpszichológiai szakkönyvek szerint a gyerekek naponta több százszor nevetnek, de a felnőttek átlagosan kevesebb mint tízszer. A nevetés ellazít, és pozitív lelkiállapotba hoz, ami megkönnyíti a napodat, ezért találj okot arra, hogy naponta nevess – és másokat megnevettess.

De ne mesélj lapos vicceket folyton. Ne gúnyolódj, ne szégyeníts meg senkit. Ne tedd humor forrásává embertársaid fogyatékosságát. Ne élcelődj rasszista, szexista éllel vagy akár csak ilyen hátsó gondolatok mentén. Légy toleráns, empatikus, szolidáris. Légy értékorientált. Képviseld a humánumot.


életmód – életvitel – egészség | könyv – olvasás | laptophasználat e-könyvekhez

Szólj hozzá!