Piréz Gyermekműhely

Mi volt a Piréz Gyerekműhely?

piréz gyerekműhelyA kreatív Piréz Gyerekműhely egy sajnálatosan megszűnt kezdeményezés és intézmény volt, 2011-ben kezdte meg működését a Senzala Egyesület kezdeményezésére, mint a magyar és a Magyarországon élő bevándorló gyerekek és családok integrációjára létrehozott, játékos foglalkozásokra épülő gyerekközpont.

A Műhelyben 2013-től minden hétköznap délután, valamint hétvégenként multikulturális tematikájú, sport- és mozgásalapú, zenés gyerekfoglalkozások zajlottak magyar és külföldről érkezett, letelepedett – elsősorban harmadik országból származó – gyerekek és családjaik részvételével.

Elvük szerint a toleranciát gyermekkorban kell elsajátítani. Céljuk ennek megfelelően a különböző kultúrájú gyerekek összehozása, nyitottá tétele és egymás elfogadásának elősegítése. A világ színes, ahogy a Piréz Gyerekműhely programjai is: itt nem számít, ki honnan jött vagy milyen nyelven beszél, a foglalkozások nyelve ugyanis a gyereknyelv.

Bemutatkozó weboldalukon ez ez állt:

 A Piréz Gyerekműhelyről

A pirézek a Duna pesti és budai oldalán élnek, anyanyelvük a piréz. A pirézek látogatók vagy helyiek, bevándorlók vagy őslakosok, harmadik vagy negyedik országbeliek. A pirézek fehérek, feketék, sárgák vagy rózsaszínek, mandula- vagy vágott szeműek, tömzsik és nyurgák, kerek- vagy szögletes arcúak. A pirézek végtelenül tehetséges, kíváncsi, sokoldalú és jó kedélyű nép.

A Piréz Gyerekműhely játékos foglalkozásaira várunk minden, 3-12 éves korú gyereket függetlenül attól, hogy honnan jött és milyen nyelven beszél, az órákat ugyanis gyereknyelven tartjuk. A Piréz Gyerekműhely Gasztro Junior, Capoeira, Utcai tánc, Művészműhely, Brazil foci, Piréz Cirkusz és Talpalávaló című kurzusain azok is érteni fogják egymást, akiknek egyetlen szavuk sem egyezik.

Az órák alatt a szülőket kávéval és házi sütivel várjuk a Piréz Szalonban.

A foglalkozások ingyenesek.

A Piréz Gyerekműhely a magyar és migráns gyerekek integrációjára létrehozott, játékos foglalkozásokra épülő gyerekközpont. (A pirézek a Tárki közvélemény-kutató cég által kitalált fiktív etnikum, akiket a magyar megkérdezettek többsége kiutasítana az országból. A piréz szó így a magyarok idegenellenességének szinonimája.) A Piréz Gyerekműhely a gyerekeknek szóló integrációs és szociális programokban jártas Senzala Egyesület projektje, amelyet azért hoztunk létre, mert a többségi társadalomhoz tartozó és a migráns gyerekek között alig van kapcsolatteremtési alkalom, az integráció lehetősége márpedig az ő kezükben van: a toleranciát gyermekkorban kell elsajátítani. A Piréz Gyerekműhely célja a különböző kultúrájú gyerekek összehozása, nyitottá tétele és közösségben való gondolkodásuk elősegítése az értékes együtt töltött időn keresztül.

A projekt az Európai Unió Európai Integrációs Alapjának támogatásával valósul meg

pirézek

A piréz gondolat terjesztése

Egy nem sokkal működésük kiteljesedése utáni ismertetésükből:

A Piréz Gyerekműhely az eltelt időben nagy népszerűségre tett szert és széles körben ismertté vált.

Egyesületünk küldetése a „piréz gondolat” terjesztése. A pirézek a Tárki közvélemény-kutató cég által kitalált fiktív etnikum, akiket a magyar megkérdezettek többsége kiutasítana az országból. A piréz szó tehát a magyarok idegenellenességének szinonimája. Magával az elnevezéssel a projekt tolerancia és befogadás iránti elkötelezettségét jelezzük.

Tevékenységünkből

A helyszínt textíliákkal, függönyökkel szeretnénk otthonosabbá tenni.

A Piréz Szalonban egy játszósarkot alakítottunk ki, ide egy kellékekkel (zöldségek, edénykészletek) kiegészített babakonyhát, szerszámosládát és munkaállványt szeretnénk tenni a közös játék ösztönzésére, továbbá néhány készségfejlesztő eszközt, hintát, függőszéket és forgófotelt, hogy a gyerekek lazíthassanak a foglalkozások szüneteiben. Itt egy nagy szőnyeg is fontos lenne, továbbá könyvek a polcra mind a szülők, mind a gyerekek számára.

Mivel a Műhelyben a sokszínűség és az elfogadás fontosságát hangsúlyozzuk, különösen örülnénk a multikulturalitást kifejező játékoknak („piréz babák”).

A hétvégi családi napokon és gyerekkoncerteken olyan sokan szoktunk lenni, hogy (összecsukható) padokból, székekből és ülőkékből már komoly hiány van.

Régi tervünk, hogy a falfelületeken állandóan bővülő kiállítás kapjon helyet egyrészt a gyerekek portréiból (jelenleg a „Legjobb Barátom” című fotó- és videókiállítás bemutatására készülünk magyar és külföldi gyerekpárosok szereplésével), másrészt az alkotásaikból (pl. indonéz batik, afrikai maszkok, kínai kalligráfia, Waldorf-festmények), amelyhez sok képkeretre lesz szükségünk.