Télikertgyártás: műanyag, fém, üveg

műanyag télikert gyártás
Bejárati terasz és télikertnek beépített tetőtéri erkély – Budapest

A télikert típusának kiválasztása. Gyártás, építés

Különálló pavilon vagy épületbe integrált építmény? Északi vagy déli tájolású? Fa, fém, műanyag váz és keret? Egy- vagy többrétegű üveg? Fűthető lesz-e az üvegház? Bejárati teraszbeépítés vagy emeleti erkélysor? Ezek és sok más paraméter határozza meg egy Budapesten építendő télikert jellemzőt és a gyártási technológia kiválasztását.

télikertgyártás műanyag elemekkel
Sátortetős üvegház-télikert – alumínium keret

Legtöbbször a megbízók az alumínium vázra épített plasztik panel és az abba foglalt dupla szolárüveg kombinációja mellett döntenek. És bár a készítendő létesítmény felületének az 50-75 %-át üveg képezi, a keretek nyersanyagának nevéről a műanyag télikert név járatos a műanyagablak analógiájára. Divatosak továbbá a mobil megoldások, ezek elemeinek legyártása és a pavilon telepítése egy kerti teraszra külön szakértelmet igényel. További információk:

Gépek és eszközök műanyag ajtók és ablakok készítéséhez

Vágás, hegesztés, fröccsöntés és termoplaszt technológia jöhet szóba a télikert elemeinek gyártása során. Az ehhez használt gépek és berendezések lényegében megegyeznek a műanyag ajtók és ablakok gyártása során használtakkal. A beépített terasz vagy erkély polimer panelű, fém merevítős nyílászáróinak minősége elsősorban a gépek és berendezések minőségétől, valamint a szakszerű és hozzáértő alkalmazásuktól függ.

A télikertépítés a felméréssel és tervezéssel kezdődik. A tulajdonossal egyeztetett tervek birtokában kezdődik a műanyag konstrukciók gyártása.

A télikert műanyag konstrukciójának gyártása ilyen munkafázisokat foglal magába:

  • műanyag profil fröccsöntése
  • méretre vágás
  • hegesztés
  • sorjázás és tisztítás
  • gumi tömítések beragasztása
  • vasalás és üvegbetét beszerelése.

Műanyag ablak és ajtóprofilok gyártása

A konstrukciók elkészítése a műanyag profilok gyártásával, fröccsöntésével kezdődik. Legtöbb esetben a teraszbeépítés során használt ablakok és ajtók profiljait speciális fröccsöntőüzemben készítik el, innen szállítják az ablakgyártó piréz műhelybe. A fröccsöntőgép polimer granulátumot olvaszt meg, melyet a megfelelő profilformába nyom. A gyártás során a műanyagot színezik, a jobb minőségű profilokat UV védelemmel is ellátják.

A profilok festésére és UV védelemmel történő ellátására a gyártást követően is van lehetőség, az ilyen műanyag konstrukciók valamivel olcsóbbak.

Vágó és hegesztőgépek műanyagelemek gyártásához

A télikertgyártás legfontosabb része a műanyag ajtó- és ablakkonstrukciók profiljainak vágása és hegesztése. A pontos és jó minőségű munka eredményeként a tartószerkezet tökéletesen illeszkedik a terasz megfelelő pontjain.

A gyártott télikerti műanyag konstrukciók mérete a vágó- és hegesztőgépek méretétől is függ. A vágógép sebessége és pontossága a vágófejek minőségén és számán múlik. A gyártási eljárás legfontosabb gépe a hegesztőgép. A hegesztések minősége alapozza meg a szerkezet stabilitását és a konstrukció tartósságát. A mértani szögek pontossága a vágáson és a hegesztésen múlik. A sorjázás és tisztítás kézi szerszámokkal történik, ahol a szakemberek hozzáértésén múlik minden.

A télikert, beépített terasz szerkezetének minősége

Lényegében a télikertet műanyag ajtókból és ablakokból állítják össze a szakemberek, bár az oldalfalaknál vannak „vak” statikus elemek is. A konstrukció minősége a jó nyersanyagon, a profi gyártóberendezéseken és gépeken múlik. Azonban a hozzáértő és tapasztalt szakembereken feladata, hogy a tökéletes nyílászárókat elkészítsék, amit szakszerűen beépítenek. Ezek után a hőszigetelt létesítmény télen fűthető lesz energiatakarékos módon.

A bejárati vagy kerti teraszok beüvegezése és szakszerű beépítése Magyarországon ma már nem számít luxusnak. A télikertek építésének módja Budapesten és vidéken is alumínium sínre épített műanyag profil + üvegbetét konstrukcióval történik. A pontos tervezéshez segítségét nyújthat, ha a szolgáltatónál szakmai tanácsadás révén tájékozódsz előzetesen.

Szólj hozzá!