Mobil üvegházak fűtése és hűtése

télikert mobil hűtés

Télikert fűtés. Üvegház hűtése, szellőztetése

Minden télikert- és üvegház-tulajdonos gazdag termésről álmodik. A narancsfák, zöldségek, kávécserjék, virágok, fűszernövények egész éves hozama a gyors megtérülés záloga. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozhasd ki növényházadból, optimális mikroklímát kell biztosítanod.

Miért fontos az optimális hőmérséklet a növények számára?

Az optimális páratartalom és hőmérséklet fenntartása, télen a fűtés és melegben a hűtés szükséges az ültetvények normális növekedéséhez. Hidegben a növekedés lelassul, túl meleg esetén a zöldtömeg (levek, szárak) nő meg, a hozam csökken.

A túlmelegedés körülményei között nő a porzóanyag terméketlenségének százalékos aránya, nedvességhiánynál pedig az ültetvények kiszáradhatnak. Ezenkívül minden kultúra saját hőmérsékleti rendszert igényel. Az üvegházakban a páratartalom és a hőmérséklet sokféleképpen szabályozható sikeresen. A télikert fűtés, teraszfűtés kérdésével másutt foglalkoztunk, most vizsgáljuk meg ezt a kérdést:

Hogyan hűtsük le az üvegházat, télikertet

Klimatizált üvegházra van szükségünk. Minden növénynek megvan a „kedvenc” hőmérséklete és páratartalma. Amennyiben biztosítjuk a legmegfelelőbbet, növényeink maximális terméshozamot produkálnak.

Az üvegházhűtés módszerei:

  • szellőztetés, ventiláció
  • párásítás egyszerű permetezőkkel
  • külső és/vagy belső árnyékolás
  • kis teljesítményű mobil klímagépek felállítása
  • nagy kapacitású ipari hűtés alkalmazása

A mobil párahűtő berendezések megfelelő segítséget nyújtanak az üvegház és/vagy télikert hűtésében. A technológia lényege, hogy a víz elpárolgásával jár hőelvonás útján  hűl a levegő. Keringető szivattyú feljuttatja a vizet a gép alján elhelyezkedő tartályból a tetejére, ahol egy csepegtető tálca egyenletesen szétoszlatja a vizet a béléstesten. A béléstest speciálisan impregnált cellulóz betét, melynek méhsejt-alakú mintázata lehetővé teszi, hogy a levegő minél nagyobb felületen érintkezzen a párolgó vízzel. A berendezés hátulján található ventilátor átszippantja az üvegház használt levegőjét egy szűrőbetéten, majd tovább tolja azt a nedves béléstesten. A nedves béléstestet elhagyva, levegőnk akár 8-12 °C-kal alacsonyabb hőmérsékletű, mint az üvegház beltéri levegője.

ipari hűtő - klimatizállás
Növényház ipari hűtése

Ipari klimatizálás, tanácsadás

Amennyiben – nagy nyári hőség esetén – ez a megoldási opció nem elegendő, nagy teljesítményű stacionárius léghűtőket, ipari klímaberendezéseket szerelnek fel, és ezekkel fúvatják be a hidegebb levegőt. Kapacitásuk nagyobb kávé- vagy kakaóültetvények klimatizálására is elegendő. Kisebb télikertekbe megfelel a hordozható, mobil hűtő.

Számos budapesti cég energetikai mérnökei és hűtéstechnikai szakemberei végeznek ingyenes helyszíni felmérést és tanácsadást. Az ingyenesség abban az esetben érvényes, ha a melegházak üzemeltetői őtőlük vásárolják meg az evaporativ ipari hűtő- és párásító gépeket vagy mobil klímaberendezéseket. Tudd meg te is, milyen megoldások léteznek beépített teraszod fűtésére vagy télikerted, üvegházad hűtésére forró nyarakon.