Mobil üvegházak, teraszok fűtése és hűtése

terasz télikert fűtés építés
Egy vállalkozás a beépített teraszát akár növényháznak, akár szórakozóhelyként hasznosítja, érdemes téliesítenie. Ehhez nem mindig elegendő a napközben befogott napenergia, különböző fűtőrendszerek telepítésére is szükség lehet. Ezt a szempontot érdemes már a gyártás és építés első fázisában, a tervezés során figyelembe venni, hogy a teraszra épített télikert fűtése megoldható legyen.

Körültekintően kell eljárni mobil megoldások, illetve zöldségtermesztésre specializált üvegházak esetén is.

Üvegház fűtés infra eszközökkel

Üvegház fűtés infraAz infravörös fűtés hatékony és energiatakarékos módja az üvegházak fűtésének. A hagyományos fűtési rendszerekkel ellentétben, amelyek a levegőt melegítik, az infravörös fűtők közvetlenül a növényeket és a talajt melegítik, ami jobb hőelosztást és egyenletesebb hőmérsékletet eredményez. Ez a fűtési mód ideális az üvegházak számára, mivel segít fenntartani az optimális hőmérsékletet a növények növekedéséhez, miközben energiát takarít meg.

Infravörös fűtőberendezések típusai üvegház- és télikertfűtéshez változatosak, a típus kiválasztásakor számos tényezőt kell figyelembe venni, többek között: azz üvegház mérete, hőmérséklet-igényei, költségvetés. Az infrafűtési rendszerek telepítése viszonylag egyszerű. Ingyenes szaktanácsot és árajánlatot itt kérhet: Üvegház fűtés infrasugárzó eszközökkel.

Télikert fűtés. Üvegház hűtése, szellőztetése

télikert mobil hűtés

Minden télikert- és üvegház-tulajdonos gazdag termésről álmodik. A narancsfák, zöldségek, kávécserjék, virágok, fűszernövények egész éves hozama a gyors megtérülés záloga. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozhasd ki növényházadból, optimális mikroklímát kell biztosítanod.

Miért fontos az optimális hőmérséklet a növények számára?

Az optimális páratartalom és hőmérséklet fenntartása, télen a fűtés és melegben a hűtés szükséges az ültetvények normális növekedéséhez. Hidegben a növekedés lelassul, túl meleg esetén a zöldtömeg (levek, szárak) nő meg, a hozam csökken.

A túlmelegedés körülményei között nő a porzóanyag terméketlenségének százalékos aránya, nedvességhiánynál pedig az ültetvények kiszáradhatnak. Ezenkívül minden kultúra saját hőmérsékleti rendszert igényel. Az üvegházakban a páratartalom és a hőmérséklet sokféleképpen szabályozható sikeresen. A télikert fűtés, teraszfűtés kérdésével másutt foglalkoztunk, most vizsgáljuk meg ezt a kérdést:

Hogyan hűtsük le az üvegházat, télikertet

Klimatizált üvegházra van szükségünk. Minden növénynek megvan a „kedvenc” hőmérséklete és páratartalma. Amennyiben biztosítjuk a legmegfelelőbbet, növényeink maximális terméshozamot produkálnak.

Az üvegházhűtés módszerei:

  • szellőztetés, ventiláció
  • párásítás egyszerű permetezőkkel
  • külső és/vagy belső árnyékolás
  • kis teljesítményű mobil klímagépek felállítása
  • nagy kapacitású ipari hűtés alkalmazása

A mobil párahűtő berendezések megfelelő segítséget nyújtanak az üvegház és/vagy télikert hűtésében. A technológia lényege, hogy a víz elpárolgásával jár hőelvonás útján  hűl a levegő. Keringető szivattyú feljuttatja a vizet a gép alján elhelyezkedő tartályból a tetejére, ahol egy csepegtető tálca egyenletesen szétoszlatja a vizet a béléstesten. A béléstest speciálisan impregnált cellulóz betét, melynek méhsejt-alakú mintázata lehetővé teszi, hogy a levegő minél nagyobb felületen érintkezzen a párolgó vízzel. A berendezés hátulján található ventilátor átszippantja az üvegház használt levegőjét egy szűrőbetéten, majd tovább tolja azt a nedves béléstesten. A nedves béléstestet elhagyva, levegőnk akár 8-12 °C-kal alacsonyabb hőmérsékletű, mint az üvegház beltéri levegője.

ipari hűtő - klimatizállás
Növényház ipari hűtése

Ipari klimatizálás, tanácsadás

Amennyiben – nagy nyári hőség esetén – ez a megoldási opció nem elegendő, nagy teljesítményű stacionárius léghűtőket, ipari klímaberendezéseket szerelnek fel, és ezekkel fúvatják be a hidegebb levegőt. Kapacitásuk nagyobb kávé- vagy kakaóültetvények klimatizálására is elegendő. Kisebb télikertekbe megfelel a hordozható, mobil hűtő.

Számos budapesti cég energetikai mérnökei és hűtéstechnikai szakemberei végeznek ingyenes helyszíni felmérést és tanácsadást. Az ingyenesség abban az esetben érvényes, ha a melegházak üzemeltetői őtőlük vásárolják meg az evaporativ ipari hűtő- és párásító gépeket vagy mobil klímaberendezéseket. Tudd meg te is, milyen megoldások léteznek beépített teraszod fűtésére vagy virág termesztésre használt télikerted, üvegházad hűtésére forró nyarakon.