Hogyan kezelhetők a máj és epepanaszok házilag?

kezelhetők a máj és epepanaszok házilagA máj a fő méregtelenítő szervünk, alapvető szerepe van az emésztésben, a fehérje, – és szénhidrát, – és a zsíranyagcserében továbbá a vérkeringésben és a hormonháztartásban is.

Továbbá az epe termelődéséért is felel, amely minden zsír, – és zsírszerű anyag emésztését elősegíti.

A túl sok zsíros étel, valamint a túlzott alkoholfogyasztás azonban megnehezíti a máj működését.

Milyen panaszokat okozhat a máj rendellenes működése?

Kezdve a felfúvódottsággal bezárólag az erős fájdalomig. Ilyen lehet, amikor az epehólyagban és az epeutakban kövek képződnek, amelyek akár az epe átfolyását is megakadályozhatják.

Milyen gyógynövények segítheti a máj egészséges működéstőét?

Máriatövis tea

A máriatövis levele májvédő anyagokat tartalmaz, ezért teaként fogyasztva nagy segítséget nyújthat a májunk védelmében. 30g máriatövis levelet forrázzunk le (kiegészíthetjük 15g pemetefűlevéllel, – illetve gyermekláncfű gyökérrel és borsmentalevéllel.

Májtea

A májvirág levelei máj formájúak, régen ebből következtettek a hatóerejére. Fontos, hogy a gyökerét és virágát nem szabad használni, a leveleit kell kiszárítva (20g) teaként fogyasztani. Nem elég átlagos ideig állni hagyni, hanem 10 órán! keresztül kell a vízen állnia.

A májunknak azzal is jót tehetünk, ha kevesebbet eszünk. Persze ezt sokszor nehéz megállni és nem bírunk ellenállni a finom falatoknak. Különösen a zsíros ételek lehetnek veszélyesek. Szerencsére azonban már az orvostudomány segítségül hívható, az Orlistat 120mg, például épp a zsír felszívódásában van a segítségünkre. De ismerhetjük a régebben közismert Adipex Retard kapszulát is, amely segít az éhségérzet csökkenésében. Összefoglaló néven fogyasztószerekként ismerhetjük őket, de az egészségünk megőrzése érdekében is használhatók. Nagyon népszerű még a Nouveaux Sibutramine Hydrochloride 20 mg tabletta vagy akár a TEVA Adipex-P phentermine kapszula is.

Híres gyógynövény még a katángkóró, amely segíthet, ha az epe útja elzáródik, de a májat is erősíti.

Régi jól bevált recept még a friss reteklé, amely serkentőleg hat az epeáramlásra és segít az epehólyag-gyulladás megszüntetésében is.

A receptje a következő:

Reszeljünk le egy retket, amit barna kandiscukorral és mézzel összekeverünk, majd egy órát hagyjuk állni.

Két héten keresztül naponta egy pohárral igyunk meg evés előtt belőle.

Ne feledjünk a megfelelően kiválasztott gyógynövények, mintegy balzsamként hatnak a májra. Tegyünk meg mindent egészségünk érdekében!

Szólj hozzá!